Masakan seterusnya dengan menggunakan Russell Taylors Pressure Cooker dambaan hati aku dalam arena pemasakan pantas.
Asam Pedas Ikan Pari
-----------------------------------------------------------------
Bahan A
Bawang Holland sebiji
Bawang putih berulas-ulas
Cili kering pedas yang direbus sebanyak yang aku suka
Halia seinci
Belacan sebesar kiub ayam
Garam sesudu teh
Gula dua sudu makan
kisar semua tanpa ragu-ragu mahupon belas kasihan
===================================
Bahan B
Ikan pari potong (Kulit tebal aku buang)
Daun kesum
Bendi
Dibersihkan semuanya
====================================
-------------------------------------------------------------
Tekan Bake, tumiskan bahan A sampai pecah minyak, naik baru dan rasa-rasa dipenuhi
Masukkan air asam jawa semangkuk dan beberapa keping asam keping gelugor
Masukkan bahan B dan masukkan air sehingga separas bahan-bahan A dan B.
Air tu tambah ikut paras ikan pari tu.
Tutup penutup RTPC dan tutup lubang ekzos wap. Tekan Fish. Apa lagi, masak nasi terus sambil-sambil.
Siap je, rasa dulu kuah. Tambah garam jika tak masin.
Sedia untuk aku hidangkan kepada abang dan kakak ni ha.
Cari mangkuk tingkat pergi delivery dekat ibu hahaha.
Alhamdulillah. Jadi 💓💕💖💗💘😜😝😍
Tiada ulasan:
Catat Ulasan