Masakan seterusnya dengan menggunakan Russell Taylors Pressure Cooker dambaan hati aku dalam arena pemasakan pantas.
Asam Pedas Ikan Pari
-----------------------------------------------------------------
Bahan A
Bawang Holland sebiji
Bawang putih berulas-ulas
Cili kering pedas yang direbus sebanyak yang aku suka
Halia seinci
Belacan sebesar kiub ayam
Garam sesudu teh
Gula dua sudu makan
kisar semua tanpa ragu-ragu mahupon belas kasihan
===================================
Bahan B
Ikan pari potong (Kulit tebal aku buang)
Daun kesum
Bendi
Dibersihkan semuanya
====================================
-------------------------------------------------------------
Tekan Bake, tumiskan bahan A sampai pecah minyak, naik baru dan rasa-rasa dipenuhi
Masukkan air asam jawa semangkuk dan beberapa keping asam keping gelugor
Masukkan bahan B dan masukkan air sehingga separas bahan-bahan A dan B.
Air tu tambah ikut paras ikan pari tu.
Tutup penutup RTPC dan tutup lubang ekzos wap. Tekan Fish. Apa lagi, masak nasi terus sambil-sambil.
Siap je, rasa dulu kuah. Tambah garam jika tak masin.
Sedia untuk aku hidangkan kepada abang dan kakak ni ha.
Cari mangkuk tingkat pergi delivery dekat ibu hahaha.
Alhamdulillah. Jadi ðððððððð
Tiada ulasan:
Catat Ulasan