Daisypath Anniversary tickers

Pengikut

19 April 2020

Asam Pedas Ikan Pari

Masakan seterusnya dengan menggunakan Russell Taylors Pressure Cooker dambaan hati aku dalam arena pemasakan pantas.

Asam Pedas Ikan Pari 

-----------------------------------------------------------------

Bahan A

Bawang Holland sebiji
Bawang putih berulas-ulas
Cili kering pedas yang direbus sebanyak yang aku suka
Halia seinci
Belacan sebesar kiub ayam
Garam sesudu teh
Gula dua sudu makan

kisar semua tanpa ragu-ragu mahupon belas kasihan

===================================

Bahan B

Ikan pari potong (Kulit tebal aku buang)
Daun kesum
Bendi

Dibersihkan semuanya

====================================
-------------------------------------------------------------





Tekan Bake, tumiskan bahan A sampai pecah minyak, naik baru dan rasa-rasa dipenuhi


Masukkan air asam jawa semangkuk dan beberapa keping asam keping gelugor


Masukkan bahan B dan masukkan air sehingga separas bahan-bahan A dan B.


Air tu tambah ikut paras ikan pari tu.


Tutup penutup RTPC dan tutup lubang ekzos wap. Tekan Fish. Apa lagi, masak nasi terus sambil-sambil.


Siap je, rasa dulu kuah. Tambah garam jika tak masin.

Sedia untuk aku hidangkan kepada abang dan kakak ni ha.
Cari mangkuk tingkat pergi delivery dekat ibu hahaha.

Alhamdulillah. Jadi 💓💕💖💗💘😜😝😍

Tiada ulasan:

Catat Ulasan